Terapist Seçimi
Yaşadığımız problemlerin üstesinden tek başımıza gelemeyeceğimizi hissettiğimizde, hayatımız oldukça etkilenmeye başladığında profesyonel bir uzmandan destek almak isteriz. Profesyonel destek almaya karar verdikten sonraki aşama ise kimden destek almaya karar vermemizdir.
En uygun psikoloğu seçmenizi sağlayacak genel geçer bir kural yoktur ancak psikolog seçerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bir psikoterapist seçerken o kişinin özgeçmişini araştırmanız, aldığı lisans ve uzmanlık eğitiminin hangi alanda olduğunu bilmeniz önemli noktalardan biridir. Bu alanın istismara açık bir alan olduğunu unutmayınız. Eğer yeterli bilgiye ulaşamıyorsanız uzmanın kendisinden bilgi istemekten çekinmeyiniz.
Seçeceğiniz psikoloğun mesleki yeterliliğinin yanı sıra kendinizi onun yanında nasıl hissettiğiniz de çok önemlidir. Terapi süreci boyunca psikologlar ve danışanları beraber çalışırlar. Psikolog ve danışan arasında kurulan iyi ilişkinin değişimin en büyük aracısı sayıldığı literatürdeki tüm çalışmaların ortak görüşüdür. Bu nedenle, kendinizi yanında rahat hissedebileceğiniz terapistinizin olması, başarılı bir iyileşme için çok önemlidir.
Terapiye başlamadan önce terapiden beklentilerinizi ve problemlerinizi belirlemeniz de sizinle aynı doğrultuda çalışacak psikoloğunuzu belirleme açısından faydalı olacaktır.
Seanslar
Terapi süreci kişiye özel ve ihtiyaç duyduğu duruma göre değişkendir. Kişinin ne kadar süre terapiye ihtiyacı olduğu terapist ve danışan ortak düşüncesi ile şekillenir. Seansların süresi ve sıklığı terapistin bağlı olduğu ekole ve danışanın durumuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Genel olarak terapi seansları 45-50 dakika sürmektedir.
Seanslar genellikle haftada bir kez yapılmakla beraber, verim arttıkça iki haftada bir ya da ihtiyaç oldukça haftada iki kez gibi danışanın ihtiyacına göre düzenlenebilir. Seansların uzatılması veya kısaltılması kararı terapi süreci içinde gözden geçirilerek terapistin ve danışanın ortak görüşüyle belirlenir. Seans randevu iptali en az 24 saat öncesine kadar mümkün olmaktadır.
Uzman Psikolog Öykü Yıldız